MALÁ DOMAŠA: Obec postavila nájomné byty za 240.000 eur, onedlho pribudnú ďalšie

09.07.2010 Vranov nad Topľou

Malá Domaša 9. júla (TASR) - Obec Malá Domaša v okrese Vranov nad Topľou ukončila pred niekoľkými týždňami prvú etapu výstavby obecných nájomných bytov.
K vybudovanému bytovému domu by mal v budúcnosti pribudnúť aj ďalší, začiatok jeho výstavby je naplánovaný na august tohto roka.
Náklady na stavbu dvoch obytných domov predstavujú viac ako 480.000 eur. Obec získala potrebné prostriedky na vybudovanie prvej bytovky z Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR vo forme dotácie, ako aj z úveru poskytnutého Štátnym fondom rozvoja bývania. Podobný postup uplatní samospráva aj pri ďalšej plánovanej výstavbe nájomných bytov.
"S výstavbou obecných nájomných bytov sme začali v októbri minulého roka. Prvý bytový dom sa nám podarilo postaviť a je tesne pred kolaudáciou, " uviedol pre TASR starosta Malej Domaše Jaroslav Makatúra. Ako dodal, nachádza sa v ňom osem dvojizbových bytov a jeden jednoizbový. "Do tejto výstavby sme sa pustili na základe rozhodnutia Obecného zastupiteľstva kvôli tomu, že nám mladí ľudia odchádzajú z dediny, chceme ich získať naspäť, " konštatoval Makatúra. Podľa slov starostu sa tento projektový zámer stretol s kladnou odozvou ľudí aj kvôli cenám, za ktoré sa dajú predmetné nehnuteľnosti prenajímať. Mesačné nájomné za dvojizbový byt predstavuje asi 67 eur. "Budúci nájomníci zaň zaplatili dopredu 3300 eur s tým, že po 30 rokoch si ich môžu na základe podmienok nájomnej zmluvy odkúpiť do osobného vlastníctva za asi 300 eur, " vysvetlil Makatúra.
Výstavba ďalšej bytovky by sa mala začať v priebehu augusta tohto roka. "Už v tomto čase prejavili záujem o nové byty dve mladé rodiny, " informoval Makatúra. Kolaudácii bytového domu, ktorý je postavený na okraji obce, predchádza podľa jeho slov ešte dobudovanie vodovodnej a kanalizačnej siete.
 

Vyberte región